POSTBARİATRİK CERRAHİ

Postbariatrik Cerrahi

Hazır gıdalar, hareketsizlik, şehir yaşantısı dünya genelinde obezitenin artmasına neden olmuştur. Obezite tedavisinde çeşitli cerrahi yöntemler ile zayıflama sağlanır. Ancak aşırı kilo verme sonrasında, sarkma ve gevşemeler meydana gelir. Bu sarkma ve gevşemelerin cerrahi tedavisine ‘Post Bariatrik Cerrahi’ adı verilir. Obezite operasyonu sonrası post bariatrik cerrahi ile vücut şekillendirmeye ancak birinci yılın sonunda geçilebilir. Uzun bir dönem gibi algılansa da hastanın sağlığı ve daha başarılı sonuçlar alınması için bu süre beklenmelidir.

Post bariatrik cerrahi nedir ve hangi uygulamaları kapsar?

Post bariatrik cerrahi, belt lipektomi, kol germe, uyluk ve bacak germe, göğüs germe olarak ayrı operasyonlarda ele alınabilir. Hastanın fizik muayenesi ve genel durumuna göre operasyonlar bir ya da birden fazla seanslarda yapılır. Belt Lipektomi ameliyatında karın cildiyle birlikte, sırt, kalçalar, yan ve arka bel bölgesinde oluşan sarkmalar tedavi edilir. Ameliyatta beli saran dokular çıkarılır, karın ön yüzü ve sırt aşağı doğru gerilir, bel bölgesinden çıkarılması planlanan dokular kalça altına gömülerek hacim kazandırılır. Genel anestezi altında yaklaşık 4 saat süren bir operasyondur. Ameliyat sonrası hastalar 3 gün hastanede yatırılır, erken dönemde hasta kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir. 3 hafta süreyle bandaj kullanması gerekir. 6 hafta şekillendirici korse giyilir. Beldeki kesilere bağlı izlerin çamaşır içinde kalması sağlanır.

Uyluk germe ameliyatında ise uyluk derisinde oluşan yanlara ve aşağı doğru sarkmalar tedavi edilir. Bu ameliyat bacakları inceltmek amacıyla liposuction ile birlikte kombine edilebilir. Genel anestezi altında 3 saat süren ameliyatta kasık çizgisi boyunca uzanan kesiler ile fazla deri ve derialtı dokusu çıkarılır. Ameliyat sonrası hasta 2 gün hastanede kalır. Hastaneden çıktığında ise 4-6 hafta süreyle tayt şeklinde korse kullanması gerekir.

Kol germe ameliyatında adından da anlaşılacağı gibi kollarda oluşan sarkmalar düzeltilir. Liposuction ile birlikte kombine edilebilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1.5 saat sürer. Kolun iç yüzünde ve koltuk altı çizgisi boyunca uzanan kesiler ile fazla deri ve derialtı dokusu çıkartılır. Hastanede 1 gün kalınması yeterlidir. Taburcu olduktan sonra 4 ila 6 hafta süreyle omuzdan dirseğe uzanan kolluk tarzı korseler kullanılması tavsiye edilir.
Erkeklerde göğüs bölgesinde sarkmalar düzeltilirken, kadın hastalarda hacim kaybı gerçekleştiği için ek olarak meme implantı da uygulanabilir. Göğüs ameliyatları koltuk altı, sırt ve kollar ile birlikte planlanabilir.