Dolgular yüze volüm vermek için ve kırışıkların hafifletilmesinde kullanılır. Yanak dolgusu, Gözaltı ışık dolgusu, Dudak Dolgusu, Çene Dolgusu, olarak 4'e ayrılır.
Genel güzellik anlayışında dolgun yanaklar gençliğin ve çekiciliğin sembolü olarak kabul edilir. Zayıf ve çökük yanaklar kişinin yüzünün olduğundan daha yaşlı ve yorgun görünmesine neden olur. Kalıtımsal özellikler, kilo verme ya da yaşlanma gibi nedenler ile yanak bölgesinde hacim eksikliği varsa veya hacim kaybı oluşmuşsa ve ayrıca kişi daha dolgun yanaklara sahip olmak istiyorsa yanak dolgusu estetiği için uygun bir adaydır. Dolgu enjeksiyonu tekniği ile yanak dolgusu, yüzdeki estetik sorunlara pratik ve hızlı bir çözüm sunmaktadır. Hastanın yanaklarındaki hacim eksiklikleri 15 dakika süren enjeksiyon operasyonu ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Yanak dolgusu Nasıl Yapılır?
Yanak dolgu malzemesinin enjekte edilmesi ile yanağın yüzeyi geriye doğru dengelenirken yanak bölgesi hafifçe kaldırılır ve yuvarlak bir hale getirilir. Çevre doku yüzün açısının genişlemesi kontrol altına alınarak sıkılaştırılır. Başarılı bir şekilde uygulanan yanak dolgusu ile yüz daha estetik bir görünüme kavuşturulabilir. Çünkü çekici elmacık kemikleri, yüz güzelliğinde önemli bir rol oynar. İyi tanımlanmış yanaklar yüzün dengesini sağlar, yüzün profilden görünümünü iyileştirir ve yüzü daha genç bir görünüme kavuşturulur.
Gözaltı ışık dolgusu enjeksiyonu, cilt dokularının derinliğindeki hidrasyon seviyesini arttırarak, cilt rengini güzelleştirerek ve esnekliğini, sertliğini ve pürüzsüzlüğünü arttırarak ışığı daha iyi yansıtmasını sağlayan bir tedavi tekniğidir.
Gözaltı problemleri, genç yaşta bile kişinin olduğundan daha yorgun ve yaşlı görünmesine neden olabilir. Gözaltı ışık dolgusu ile gözaltı ile yanaklar arasındaki kod farkı giderilebilir. Gözaltında oluşan çukurluklar yanaklar ile aynı hizaya getirilebilir. Bu sayede gözaltı çevresinde gerekli oranda bir yükseltme sağlanabilir.
Işık dolgusu nasıl etki eder?
Işık dolgusu ile gözaltındaki çukurluklar yükseltilerek ışığı daha iyi yansıtması sağlanır. Bunun dışında özel içeriği sayesinde ciltte nemlendirme, doku yenilenmesi ve esneklik sağlar. Uygulama sırasında göz altına hiçbir ağrı ya da sızıya neden olmayacak incelikte bir enjeksiyon yardımı ile bu özel karışım eşit bir şekilde enjekte edilir. Enjeksiyonun hemen ardından ciltte yükselme oluşarak mor görünüm ortadan kalkar.
Işık dolgusu sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
Uygulamanın ardından enjeksiyon noktalarında ufak kızarıklık oluşabilir. Bu kızarıklık ortalama 3 – 4 saat içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde enjeksiyon yapılan bölgeler ovuşturulmamalıdır. Yüze herhangi bir krem ya da kozmetik ürün sürülmemelidir. 4 saatin sonunda genellikle cildiniz normale döner.
Dudak estetiği estetik cerrahinin en renkli konularından biridir. Çünkü dudak; yüzün güzelliğini simgeleyen, konuşurken, poz verirken dikkat çeken bir organıdır. Yüzyıllardır dolgun dudak çekiciliğin simgesi olmuştur. Estetik cerrahide bu yönde devamlı gelişmeler olmaktadır.
Dudak estetiğinde;
•Dudak kontör belirginleştirme
•Geçici dolgu ile dudak kalınlaştırma
•Kalıcı dolgu ile dudak kalınlaştırma
•Yağ enjeksiyonu ile dudak kalınlaştırma
•İmplant (silikon) ile dudak kalınlaştırma
•Dudak inceltme ameliyatı
•Dudak askılama
•Gülüş estetiği
•Dudak kırışıklığı tedavisi
Görüldüğü üzere dudak estetiği çok geniş bir konudur. Tedavinin şekli, hastanın beklentisi, doktorun tercihine göre seçilir. En iyi seçenek beraber konuşarak karar verilen yöntemdir. Çoğunlukla basit bir işlem olduğu için estetik cerrahların en çok yaptığı işlemlerden biri sayılabilir.
Çene Dolgusu
Güçlü bir çene çekici bir yüzün önemli bir unsurudur. Yüzle uyumlu bir çene şekli, güçlü bir çene çizgisi hattı ve simetrik görünüm yüzün genel görünümünün aha dengeli olmasına yardımcı olabilir. Çenedeki en yaygın şekil bozuklukları hacim eksiklikleri, çene büyüklüğü, çene hattı çizgisi belirsizliği, asimetri ve çene altı sarkmaları olarak sayılabilir.
Hasta yüzle uyumsuz boyun şeklinden, zayıf çeneden, büyük çeneden ya da gıdı denilen çene altı bölgesindeki sarkan ve kırışan boyun derisinden şikâyetçi olabilir. Daha hafif seviyedeki şikâyetler arasında da çene hattı çizgisinin belirsiz olması ya da çene ucundaki gamzeye benzer çizgiler en yaygın estetik şikâyetler arasındadır. Güçlü bir çene şekli ve çizgisi, gençliği, canlılığı ve çekiciliği simgeler. İyi bir çene kemiği yapısı, sadece kat kat ya da yağlı olmayan bir cilt yapısı sayesinde görülebilir. Çene dolgusu için anestezi gerekmez. Ancak eğer hasta tarafından talep edilirse lokal anesteziyle cildiniz uyuşturulabilir. Çene dolgusunda dolgu malzemesi cildin altına küçük iğneler aracılığı ile enjekte edilir. Çene dolgusu seansı yaklaşık 15 dakika sürer. Doğru bir tedavi planı ile belirgin bir çene hattı sağlanabilir, yapısal özellikleriniz belirgin bir şekilde keskinleştirebilir, yüzünüzün ve çenenizin konturları önemli ölçüde geliştirilebilir.